Nedskärningspolitiken består

Göteborg ett år efter valet

Det har gått ett år sedan valet och nio månader sedan det nya styret bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillträdde i Göteborgs stad. I valkampanjen gav de löften om välfärden i stan. Vänsterpartiet gick till och med till val på en lokal bostadspolitisk plattform. Och Socialdemokraterna lovade att stoppa vinstjakten i skolan och istället anställa fler vuxna. Nu måste vi utvärdera vad det blev av de fina orden.

Det är nedskärningar med 50 miljoner i skolan. Höjda hyror för de som bor i kommunala fastighetsbolagens lägenheter, som Poseidon och Bostadsbolaget. Samtidigt som det byggs dyra bostadsrätter för rika människor eller sådana som kan ta lån, till exempel Karlatornet och gamla Fixfabriken i Majorna. Det är höjda hyror för kommunala lokaler som används av föreningar, till exempel Viktoriahuset på Linnégatan.

Dessutom har samma partier; S, V och MP, som styr i Västra Götalandsregionen, höjt Västtrafik biljettpriserna efter att de i början av 2023 jublade över att de skulle sänka dem. Den sänkningen var inte mycket att jubla över. Det var bara 20 kr lägre för ett månadskort. 2024 kommer priserna höjas - igen.
Detta, trots att både Göteborgs kommun och Västra Götalandsregionen, haft miljardöverskott för 2022. Hela 3,7 miljarder kronor för kommunen och 1,6 miljarder för regionen.
Uppenbarligen finns det pengar!

Sällan har det varit tydligare att det saknas en röd röst i kommunfullmäktige för stadens arbetarklass. Kommunistiska partiet kan inte ensamt göra något åt detta, och vi sitter inte i Göteborgs kommunfullmäktige. Men vi kan göra något tillsammans med alla göteborgare som tycker att det som händer nu är helt galet! Det går att ställa krav och att samlas för att protestera. Att bara vara tyst förändrar ingenting.

Bostäderna

Skolorna i Göteborg står inför dramatiska nedskärningar. Många skolor går med underskott vilket skolförvaltningen ska lösa genom att minska antalet anställda. I april kom de första rapporterna om att 500 tjänster i grundskolorna ska bort.
Läs mer bostadssituationen i Göteborg

Skolan

Skolorna i Göteborg står inför dramatiska nedskärningar. Många skolor går med underskott vilket skolförvaltningen ska lösa genom att minska antalet anställda. I april kom de första rapporterna om att 500 tjänster i grundskolorna ska bort.
Läs mer om Göteborgs skolor

Kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken i Göteborg drivs dåligt och oplanerat för både resande och förare. Sällan har kollektivtrafiken i Göteborg fungerat sämre än vad den gör för tillfället. Den står långt ifrån vad allmänheten har behov av och kostnaderna är alltför stora.
Läs mer om kollektivtrafiken i Göteborg

Fri kultur och en meningsfull fritid

I dagens Göteborg är klyftorna tydliga och orättvisorna påtagliga. Ett barns uppväxtvillkor och möjligheter ska inte vara beroende av föräldrarnas plånbok eller var i staden man bor. Det anser vi kommunister är fel.
Läs mer om förutsättningarna för kultur och fritid i Göteborg