Dags för ordentliga satsningar på personalen i vården

2022-05-09

Idag slår sig den grönblå ledningen för västra götalandsregionen för bröstet i GP och berättar att de minsann satsar på sjuksköterskorna, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Alla som arbetar inom dygnet runt-vården ska få 2000 kr mer i månanden. Efterlängtade och välbehövliga pengar.

Men detta är ingen lönehöjning. Utan det som de satsar på är ett lönetillägg. Så om din situation förändras, du blir sjuk, blir förälder eller pensionär, och du inte längre kan jobba inom dygnet runt-vården försvinner de pengarna. Byter du jobb så löneförhandlar du utifrån samma kassa grundlön, som sjuksköterskor har inom regionen.

Detta är samma taktik som alliansen har haft för att pressa nedlönekostnaderna under hela 2000-talet. När alliansen satt i regeringen kom jobbskatteavdragen istället för en ordentlig satsning på offentlig sektor. Visst innebär det mer i plånboken, men bara så länge du jobbar. Blir du sjuk, föräldraledig eller går i pension så minskas din inkomst drastistiskt eftersom de tillägg du kan arbeta ihop genom att jobba OB-tider försvinner. Skulle inkomsterna minska för regionen kan regionledningen välja att ta bort tilläggen.

Vill man höja människors levnadstandard är det grundlönerna som måste höjas. Inte tvinga folk att jobba på kvällar och helger för att ha pengar kvar i plånboken i slutet av månaden. Den grönblå regionsledningen fortsätter att underfinansiera och privatisera offentlig sektor, genom att låta regionen gå med plus år efter år. Istället för att skjuta till mer pengar i och med att utgifterna ökar för offentlig sektor på grund av inflationen.

Detta lönetillägg kommer inte ens alla som jobbar inom dygnet runt-vården till de. Städarna, undersköterskorna eller vaktmästarna får inte en krona i lönetillägg. Trots att de arbetar samma obekväma tider till ännu lägre löner än sjuksköterskorna, och att allas arbete behövs för att hålla i gång vården.

Ingrid Frejd