Öppet brev till utrikesminister Ann Linde och regeringen

Fredsloppets arrangörsorganisationer skriver ett öppet brev till Sveriges regering och utrikesminister Ann Linde.

2021-11-07

Runt om i världen växer kritiken mot Israels ockupation av Palestina, inte minst efter Israels alltmer aggressiva handlingar med utökade bosättningar och med etnisk fördrivning av palestinska familjer från sina hem i Östra Jerusalem. Dagligen fängslas palestinska barn och bosättare tillåts attackera palestinska jordbrukare och förstöra deras mark, bostäder och olivodlingar.

För att skydda och stödja det palestinska folket och bevaka deras intressen spelar en mängd olika humanitära organisationer stor roll. Genom att på olika sätt dokumentera övergreppen och sprida information om dem har kritiken mot Israels agerande stadigt vuxit.

Det är i ljuset av detta som Israel nyligen beslutade att sex humanitära palestinska organisationer i det av Israelockuperade palestinska territoriet stämplades som/utpekades som terroristorganisationer. Dessa organisationer är Addameer, Al-Haq, Defense for Children International - Palestine, Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development och Union of Palestinian Women Committees. Alla sex organisationerna är välkända och har arbetat nära FN i decennier. Två av organisationerna Al-Haq, Defense for Children International - Palestine har även fått stöd av Sverige genom det svenska generalkonsulatet.

Beslutet som Israel tagit har väckt mycket kritik inte minst från FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. Hon sa att några av organisationerna är de mest välrenommerade människorätts- och humanitär grupperna i det ockuperade palestinska territoriet och fortsatta och att göra anspråk på rättigheter inför ett FN - organ eller annat internationellt organ är inte en terrorhandling, att förespråka kvinnors rättigheter i det ockuperade palestinska territoriet är inte terrorism och att tillhandahålla rättshjälp till fängslade palestinier är inte terrorism.
Sverige var föregångare i kampen mot apartheid i Sydafrika. Vi som arrangerar Fredsloppet var en del av kampen mot apartheid och lät överskottet från Fredsloppet gå till ANC i nästan 10 års tid. Sedan 2019 har vi låtit hela eller delar av överskottet från Fredsloppet gå till Union of Palestinian Women Committees.

Vi står nu i begrepp att sända drygt 72 000 kr till denna från årets Fredslopp. Precis som Sverige protesterade mot apartheidsystemet i Sydafrika uppmanar vi regeringen:
• Att regeringen säkerställer att Palestina är suveränt och att bistånd till dessa organisationer inte får dikteras av Israel.
• Att regeringen protesterar mot Israels beslut att terrorstämpla dessa sex organisationer och begär av Israel att de upphäver sitt beslut.

Vi önskar snarast svar på våra krav så att vi vet hur Sverige säkerställer att stöd kan överföras som för oss nu gäller pengar till Union of Palestinian Women Committees.

Göteborg den 2 november 2021

Bengt Frejd, Proletären FF Huvudarrangör för Fredsloppet
Armando Elgueta, Latinamerikanska Föreningen för mänskliga rättigheter i Göteborg
Robert Frederick Lyons, Frihetsteaterns vänner i Sverige
Katja Alheden, Nej till Nato i Gbg
Eva Hammad, Insamlingsstiftelsen för CYC
Nael Altunesi, Palestinska Kulturföreningen Gbg
Pia Jacobsen, Kommunistiska Partiet Gbg
Qusai Samara, Palestinagrupperna Gbg
Virginia Cavallini, Ship to Gaza Gbg
David Hellberg Jönsson, Samidoun Gbg
Pieter Söron, Svensk-kubanska föreningen Gbg
Hans Hamrin, Vänsterpartiet i Sundbyberg
Lars Drake, Nej till Nato – Riks
Henning Süssner Rubin, Kvarnby Folkhögskola Malmö
Tommy Johansson, Svensk-kubanska föreningen Jönköping
Doris Lundgren, Latinamerikanska kulturhuset Västerås
Eva Karlsson, Kommunistiska Partiet Umeå
Arvid Taawo, RKU Umeå
Oskar Wigren, Svensk-kubanska föreningen Västerbotten
Jan Danielsson, Mingus bok&skivbutik