Uttalande: Kommunal bojkott av Israel!

2021-05-20

Uttalande antaget av Kommunistiska Partiet Göteborgs avdelningsmöte 19 maj 2021

Den senaste veckan har apartheidstaten Israel ännu en gång visat sitt rätta ansikte för världen, med fortsatt etnisk rensning och krigsbrott mot en försvarslös civilbefolkning.
Förra måndagen stormade polisen al-Aqsamoskén i det ockuperade östra Jerusalem och skadade hundratals palestinier som samlats för att be under de sista dagarna av ramadan. Det skedde efter stora protester mot att Israel ska vräka hundratals palestinier i området Sheikh Jarrah i Jerusalem, för att istället ge deras hem till judiska bosättare. Protester som mötts av brutalt polisvåld från ockupationsmaktens sida.

När Israel vägrade dra tillbaka polisen från det ockuperade Sheikh Jarrah skickade Hamas raketer mot Jerusalem för första gången sedan Israels krig mot Gaza 2014. Det har Israel tagit som intäkt för att ”svara” med att bomba hundratals mål på Gazaremsan. Minst 220 palestinier har hittills dödats av Israels attacker, varav 60 barn. Tio israeler har dött.

Protesterna mot vräkningarna, raketerna mot Israel och bomberna över Gaza har gjort att ockupationsmaktens övergrepp på palestinierna åter är på nyheterna – om än med förvirrande formuleringar om en ”komplicerad situation” och ”våldsspiral”. Med risk för en ny storskalig offensiv mot civilbefolkningen i Gaza duggar uppmaningarna till att ”båda sidor måste avhålla sig från våld”, tätt från politiker och tyckare.

Men det är inte två jämlika sidor som ska lugna ner sig. Den ena är en genommilitariserad kärnvapenstat och ockupationsmakt, som i mer än ett halvt sekel begått våld på det ockuperade folket – som enligt folkrätten har all rätt att göra motstånd mot ockupationsmakten, inklusive väpnat motstånd.

Israel har kunnat bete sig som man gör mot palestinierna tack vare USA:s trogna uppbackning. Att Israel fortsatt bombningarna tyder också på att USA:s president Joe Biden gett grönt ljus till Israel att fortsätta. USA:s utrikesdepartement uttalade snabbt sitt stöd till Israels ”rätt att försvara sig”.

De systematiska vräkningarna visar hur Israel är en apartheidstat som begår etnisk rensning på palestinier. Judar i Israel kan kräva att återfå fastigheter i östra Jerusalem, som Israel ockuperade 1967, medan palestinierna inte har samma möjlighet. Men det är palestinierna som fördrevs i hundratusental i samband med staten Israels bildande 1948, och ännu inte tillåts återvända.

Den enda möjliga och långsiktiga lösningen är en politisk uppgörelse i enlighet med internationell rätt. En uppgörelse som gör slut på ockupationen av de palestinska områdena, inklusive östra Jerusalem, och det ständigt närvarande förtrycket och våldet.

För att uppnå det måste världen sätta press på Israel. Anledningen till att palestinierna måste försvara sig med våld är avsaknaden av kraftfulla internationella, fredliga protester mot ockupationsmakten, och att världen tittar åt andra hållet.

En fullständig bojkott av Israel, likt mot Sydafrika under apartheidstyret, är det starkaste vapnet för fred och för att ockupationen upphör.

Kommunistiska Partiets Göteborgsavdelning står med det palestinska folket och kräver ett slut på Israels våld, ockupation och apartheid. Vi kräver också att Göteborg agerar mot terrorstaten. Ett utmärkt första steg är att införa en kommunal bojkott av Israel!

Bojkotta Israel! Leve Palestina!