Kommunisternas första maj

”Tafsa inte på strejkrätten” och ”Bojkotta EU-valet” var några av parollerna i Kommunisternas 1 maj-arrangemang i Göteborg. Solidariteten med Venezuela fick också stort utrymme, inte minst på grund av det USA-stödda kuppförsök i landet. På Järntorget delades Proletärens 1 maj-special ut och årets 1 maj-insamling gick till Proletärens Höj rösten-turné i augusti.

2019-05-05
Tåget närmar sig avenyn
Tåget närmar sig avenyn
Solidaritet med Venezuela
Solidaritet med Venezuela
Sex timmars arbetsdag var ett av kraven i Röd Front
Sex timmars arbetsdag var ett av kraven i Röd Front

Uttalande 1 maj 2019 - Röd Front Göteborg

Igår försökte högeroppositionen i Venezuela genomföra en statskupp mot dess folkvalda presidenten Nicolas Maduro och det bolivarianska samhällssystemet. Allt talar i nuläget för att kuppförsöket kommer att misslyckas. Inte heller denna gång har kupphögern lyckats samla militären eller folket bakom sig.

Vår utrikesminister Margot Wallström vägrade igår att fördöma kuppförsöket. Även våra stora media anpassar sig och har börjat tala om maktövertagande istället för kupp.

Wallström och Sveriges regering skulle kunna vara en röst för fred och dialog genom att fördöma högerns kuppförsök. Istället har de valt våldets, kupphögerns och USA-imperialismens sida.

Vi 700 deltagare i Röd Front i Göteborg kräver att Sveriges regering står upp för Venezuelas rätt till självbestämmande och respekterar det venezolanska folkets vilja. I Röd Front, som enda demonstrationståg på 1 maj i Göteborg, vägrar vi att acceptera imperialismens inblandning i Venezuela.