Debattinlägg i ETC Göteborg: Kommunisterna svarar V om nedskärningar i staden

Kommunisterna samlas till protest utanför SDN-mötet i Majorna-Linné.
Kommunisterna samlas till protest utanför SDN-mötet i Majorna-Linné.

Detta debattinlägg, som svar på ett inlägg från Jenny Broman i Vänsterpartiet, har nu publicerats i ETC Göteborgs papperstidning.

2018-06-09

Jenny Broman anklagar Kommunistiska Partiet för lögn i fredagens ETC Göteborg. Det är att ta i. När inlägget skrevs var inte Vänsterpartiets yrkande känt.

Det är positivt att Vänsterpartiet motsatte sig nedskärningarna och uppger att behoven ska sättas först. Det var det även i stadsdelen Lundby när nedskärningar föreslogs där.

I stadsdelen Angered däremot, som nyligen tvingades skära ner nära 90 miljoner kronor, röstade Vänsterpartiet för budgetdisciplinen. Vad hände då med behoven i en av Göteborgs absolut mest utsatta stadsdelar? Tidigare har Vänsterpartiet röstat för nedskärningar även i Majorna-Linné. Så sent som förra året skrotades öppenvården och familjemottagningen stympades utan att (V) röstade emot. Brösttonerna som tas skorrar därför aningen falskt.

Det är Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som beslutar om stadens budget och ansvarar för tilldelningen till stadsdelarna. I en situation där Göteborgs Stad går med överskott uppåt miljarden tidigare år framstår det som märkligt med ett parti som säger sig sätta behoven först och sedan i allt väsentligt agerar motsatt.

Att stadsdelarna går på knäna hade kunnat förhindras, men för det krävs en verklig behovsstyrning. Det finns gott om exempel under mandatperioden när Vänsterpartiet är med och skär ner välfärden. Det räcker inte att säga att behoven ska styra, i politik är det inte tanken som räknas. Att skriva ett yrkande till nämnden gör ingen skillnad, det blir en pliktskyldig gest som sedan kan användas i framtida argumentation och valkampanjer.

För den som vill ha ett parti som är berett att bryta med budgetdisciplinen och verkligen sätta behoven först så är Kommunistiska partiet ett bättre alternativ.

Ingrid Frejd, boende i Majorna Linné, #2 på Kommunistiska Partiets vallista i kommunalvalet
Jens Halldin, boende i Majorna-Linné, ordförande Kommunistiska Partiet Göteborg
Sri Nimpuno, boende i Majorna-Linné, #22 på Kommunistiska Partiets vallista i kommunalvalet

Läs även

Proletären: Nya nedskärningar slår mot social omsorg