Vi är inte tysta – tillsammans mot patriarkatet

2018-03-11
RKU:s banderoll i demonstrationen
RKU:s banderoll i demonstrationen

Arbetarkvinnans Internationella dag uppmärksammades i Göteborg med en demonstration organiserad av 8:e mars-kommittén.

Efter samlingen på Gustaf Adolfs Torg gick tåget Avenyn fram och avslutade på Götaplatsen. Där välkomnades demonstranterna av Spatacuskören som piggade upp i snöblasket med kvinnokampsånger och Wiehes sång Till Modet.

Vera Peterson, Kommunistiska partiet, var första talare. Hon tog upp såväl kravet på 6 timmars arbetsdag och trygga anställningar som kvinnors låga löner och därmed låga pensioner. ”Bli inte förvånade, bli förbannade och röj väck pensionssystemet!” uppmanade Vera och framhöll den kollektiva kraften som utmärkte Metoo-rörelsen : ”Nu organiserar vi oss!!”

För RKU talade Nadja Lundberg. Hon tog upp den höga ungdomsarbetslösheten och betonade vikten av trygga anställningar. Hon talade även om hur kvinnokroppen behandlas som en vara, vilken som helst, genom prostitution och inom porrindustrin. ”Systrar vi har inget att förlora, annat än våra bojor”- så avslutade Nadja sitt tal.

Som avslutning på mötet antogs ett uttalande. Där krävdes bland annat 6 timmars arbetsdag, trygga anställningar och högre pensioner i stället för höjd pensionsålder. Även krigsrisken i och med närmandet till NATO belystes i resolutionen.

Demonstrationståget

En del av talen på Götaplatsen