Torgny Johansson (K) utsedd till årets folkbildare

2017-12-17
Torgny Johansson till vänster tillsammans med Martin Dalence Smedberg och andra pristagare och Mixgårdens egen Pelusa.
Torgny Johansson till vänster tillsammans med Martin Dalence Smedberg och andra pristagare och Mixgårdens egen Pelusa.

I veckan som gick genomfördes Mixgalan på Mixgården, fritidsgården i Hammarkullen. Det är ett arrangemang som genomförs varje år för att uppmärksamma personer som har gjort avgörande insatser för Hammarkullen, men också för att bygga gemenskap i området. Lokalen var fullsatt och det märktes att det råder en enorm samhörighet på gården både mellan ung och gammal och mellan personalen och besökarna.

Priser delades ut till bl a Året Hammarkullebo som blev Martin Dalence Smedberg, landslagspelare i Bolivia och IFK:are. Martin framhöll i sitt tacktal att han alltid kommer att veta varifrån han kommer och att Mixgården gett honom värderingar som han alltid bär med sig om han spelar match för Blåvitt eller för Bolivia och publiken visade sin uppskattning genom kraftiga applåder.

En annan som fick mycket stora applåder var Årets Folkbildare, Torgny Johansson. Torgny är medlem i Kommunistiska Partiet och har bott i Hammarkullen i hela sitt vuxna liv, varit lärare på skolor i området och efter sin pensionering fortsatt att stödja ungdomar genom att erbjuda läxhjälp på Mixgården. Motiveringen löd så här:

"Du är klippan man alltid kan lita på.
Du är en konsekvent röd människa. En sann folkbildare oavsett om det gäller en lite läxa från skolan eller stora kunskaper som räcker resten av livet. Genom att vara den du är lär du oss ungdomar och vuxna vad solidaritet är på riktigt. Det finns inte tillräckligt med ord för att beskriva dig. Vi älskar dig Torgny!"

Torgny Johansson är ett föredöme inte bara för ungdomarna i Hammarkullen utan även för oss i Kommunistiska Partiet, som visar på vikten att vara aktiva på många olika arenor i vardagen inte minst där ungdomen finns i kampen för ett annat Göteborg är möjligt.

Bengt Frejd