Låt oss göra 2018 till året för återkommunalisering av hamnen

2017-12-29
Ulf Nilsson
Ulf Nilsson

I mellandagarna drabbades Göteborgs hamnarbetare av nya besked om uppsägningar och försämrade villkor. Denna gången är det stuveribolaget Logent, ansvariga för verksamheten i bilhamnen, som ligger bakom attacken. Sextio av de behovsanställda hamnarbetarna har fått besked om att deras insatser inte längre behövs.

Logent tänker dessutom lämna det gemensamma blixtsystemet och själv bedriva bemanning och behovsanställning. Men bolaget vill betrakta detta som en ”bisyssla” för de timanställda. Alltså inget som ger tillräckligt med timmar och inkomst nog att försörja sig på.

Så visar det sig återigen att privatiseringen av stuveriet i Göteborgs hamn var ett stort misstag. Nu dominerar vinstjakt och konkurrens om delvis samma laster. Då finns inget intresse för hela hamnens utveckling. De anställdas villkor försämras och trygghet och arbetsglädje försvinner.

2017 lider mot sitt slut. Låt oss göra 2018 till året där opinionen för en återkommunalisering av Göteborgs hamn blir så stor och stark att politikerna tvingas lyssna.

Ulf Nilsson
facklig sekreterare, Kommunistiska Partiet

Läs nyhet från Hamnarbetareförbundet: Chockbesked i mellandagarna: Logent Ports & Terminals sparkar ett 60-tal rutinerade blixt