Protestera mot skatteflykten, pengarna till välfärden!

2017-11-09

SVT:s Uppdrag Gransknings har avslöjat att förmögna i det här landet undanhåller över 40 miljarder om året genom skatteflykt. Den politiska eliten har avskaffat arvsskatten och förmögenhetsskatten, och mer än halverat skatten på företagsvinster och aktieinkomster. Samtidigt läggs en allt större del av skatterna på arbetare och pensionärer. Men detta är inte nog, mycket vill ha mer.

- 40 miljarder skulle räcka till att anställa 100 000 undersköterskor i vården. Detta skulle vara ett viktigt steg mot att avskaffa underbemanning, kunna korta arbetstiden, minska utbrändhet och förbättra vården för patienterna säger Ingrid Frejd från Kommunistiska Partiet i Göteborgs styrelse och tillika undersköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Valet borde vara enkelt – vi behöver en politik som sätter åt skattesmitarna och satsar på välfärden.

En av dessa skattesmitare är Svensk Näringslivs ordförande Leif Östling. Han påstår att han inte får något för skatten. Östling var tidigare chef på Scania. Det var genom att sko sig på Scaniaarbetarnas arbete som Östling växte sig stor och rik. Utan det skattefinansierade vägnätet, skolan, kollektivtrafik och mycket annat som samhället står för hade Östling och andra kapitalister inte kunnat göra sig sina förmögenheter och bygga sin makt.

Östlings kollega, Carola Lemne som är vd på svenskt Näringsliv tycker att undersköterskor har för höga löner. Själv tjänar hon en halv miljon i månaden.
- Svenskt näringsliv är de främsta representanterna för den ekonomisk elit som blir allt rikare och mäktigare, och som inte bryr sig om landet och folket. Därför protesterar vi imorgon utanför deras kontor i Göteborg. Vi hoppas att det blir en del i en större rörelse för en annan politik, en politik som slutar fjäska för överklassen och sätter arbetare och vanligt folk främst, avslutar Ingrid.

Fredag 10/11 14.00 utanför Svenskt Näringsliv, Södra Hamngatan 53

För mer information, kontakta:
Pär Johansson 073-702 15 98 par.johansson@kommunisterna.org