Lägg inte ner Geråshallen!

2017-08-20

I dagarna precis innan semestern kom tjänstemännen i Göteborgs kommun med ett förslag att stänga Geråshallen i Bergsjön. Stadsdelsnämnden i Östra Göteborg ska ”spara” 20 miljoner och i den budgeten ingår kostnaden för de anställda i motionshallen på 1,1 miljoner om året.
Den största anledningen till sparbetinget är, enligt tjänsteutlåtandet, den ökande kostnaden för köpt vård (missbruksvård) och köpta boenden inom stadsdelen.
I skenet av detta lägger tjänstemännen ett förslag att stänga en välfungerande motionshall för pensionärer, kommunanställda, psykiskt och fysiskt handikappade, brottningsklubben AK77, ungdomar i riskzonen och övriga som söker gemenskap över en fika.
Hallen är en viktig social och hälsobefrämjande samlingspunkt för boende i förorterna Bergsjön och Kortedala. Lönekostnaden för två anställda finns ju fortfarande kvar för kommunen trots en eventuell stängning.

Proletären besöker Geråshallen där flera av de som är eller har varit anställda är upprörda över politikernas planer.
– Det är för djävligt helt enkelt. Hallen behövs för folk i Bergsjön och Kortedala. De som går här har ingen större ekonomi. Vart ska de ta vägen om Geråshallen lägger ner? De har inte råd att gå på ett vanligt gym. Den sociala biten är så viktig och har byggts upp under många år. Hallen har blivit som ett andra hem för många. Det handlar om småpotatis jämfört med de miljarder som satsas i centrum, säger Bosse Karlsson som arbetat i hallen i tio år och som pensionär nu jobbar där några timmar extra i veckan för att behålla kontakten med dom som går där.
Perry Karlsson har också jobbat i tio år runt Geråshallen på Park- och naturförvaltningen och fortsatte att besöka hallen när han blev pensionär.
– Jag tycker det är helt galet. Hit kommer många pensionärer, arbetslösa och handikappade. Många invandrare integreras bra här och ungdomar som tränar brottning kommer hit. Vi har stavgång i grupp tre gånger i veckan. Så har vi Hälsoteket som är viktigt. Det betyder mycket för alla att ha kvar stället.
• Vad säger ni om att beskedet kommer veckan före semestern?
– Det är så man lägger upp det nu för tiden. Det blir minst motstånd då och lättare att stänga hallen tänker dom däruppe. Folk ska iväg och har mycket annat att tänka på när semestern närmar sig, säger Perry Karlsson.
– Säkert har dom förstört semestern för många med detta nedläggningsförslag, fortsätter Bosse Karlsson.
Ordförande i SDN Östra Göteborg, Özgur Tasbas (MP), skriver i ett Facebookinlägg att det bara är ett rykte om att Geråshallen ska läggas ned.
”Att förvaltningen kommer med ett förslag om nedskärning/nedläggning eller dylikt är egentligen en annan fråga. Dom gör bara sitt jobb och tittar igenom allt för att hämta hem så att budget är i balans. Det finns inga beslut på detta och den politiska ambitionen är att hallen skall vara kvar”, skriver Özgur Tasbas i inlägget från 9 juli.
Özgur Tasbas och Miljöpartiets roll är att tillsammans med S och V i första hand att hålla budget. De har röstat ned förslag om en mötesplats i Kortedala, röstat för ett nytt centrumbad för 1 miljard istället för ett bad i Kortedala/Bergsjön och är för miljardsatsningar på det så kallade evenemangsstråket hellre än förortssatsningar. Därför är det inte lämpligt att lita på Özgur Tasbas löften.
Tjänstemännen och politikerna borde istället sätta behoven före budget och helt enkelt kräva de resurser som behövs. Göteborgs kommun gick med 938 miljoner kronor i vinst 2016, så pengar finns.
I skrivande stund pågår en namninsamling som hittills skrivits under av 400. Insamlingen ska överlämnas till SDN Östra Göteborg ett par veckor innan nämndmötet den 29 augusti. Förhoppningen är att budgetivrarna ska ställas mot väggen och tvingas rösta ner förslaget.
Skammens mörker borde infinna sig över de tjänstemän och politiker som föreslår en nedläggning. För de slår på folk som redan ligger. Både Bergsjön och Kortedala är utsatta områden med folk som har dålig ekonomi och hälsa.
Möjligheten att stoppa nedläggningen finns hos befolkningen i Bergsjön och Kortedala! Men det kräver allas insats för att Geråshallen ska vara kvar.

Håkan Lundqvist

Texten först publicerad i Proletären nr 28 2017