Upprop för sex timmars arbetsdag på alla äldreboenden

2016-06-09

Åratal av nedskärningar, otrygga tillfälliga anställningar, dåliga löner och oövertänkta omorganisationer har skapat stora problem i äldreomsorgen i Göteborg. Personalen slits ut, fysiskt och psykiskt och de gamla får inte den tid och omsorg de borde ha rätt till. Därför är det hög tid för politikerna att gå från ord till handling och satsa för att utveckla omsorgen.

Försöket med sextimmarsdag med bibehållen lön på Svartedalens äldreboende visar en väg framåt. Men kommunens ledning verkar inte vilja dra de rätta slutsatserna av sin egen studie. Istället skall försöket avbrytas vid årskiftet 2016-2017 och allt återgå till det gamla. Det är respektlöst mot personalen och de boende som tydligen bara skulle tjänstgöra som försökskaniner i en studie utan mening och avsikter.

Men detta är en utmaning. Vi ser fördelarna och möjligheterna med sextimmarsdagen. Fler får jobb, arbetslivet blir bättre, vi får mer tid för familj och återhämtning och rekrytering av ny personal blir lättare.

Ett initiativ har nu tagits om ett upprop för sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, riktat till alla anställda på Göteborgs kommunala äldreboenden.

Om du jobbar på ett sådant och ännu inte fått namnlista att skriva under så finns den här att ladda hem och skriva ut.