Stöduttalande till hamnarbetarna

2016-05-19

Med anledning av den pågående konflikten i Göteborgs hamn har Kommunistiska Partiet Göteborgs styrelse den 19 maj skickat nedanstående stöduttalande till Hamarbetareförbundet avdelning fyra.

Vi i Kommunistiska Partiets Göteborgsavdelning vill med detta uttala vårt solidariska stöd till Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i konflikten med terminalbolaget APM. Bolagets ensidiga försämringar av era villkor och deras vägran att respektera tidigare ingångna avtal måste tillbakavisas. Deras lögner i media om konfliktens orsaker är provocerande. APM vill diktera Hamnfyrans arbetssätt, hur förhandlingsarbetet läggs upp, vilka och hur många personer som utses till förhandlare och stoppa förhandlarnas information till medlemmarna. Konflikten är därför principiell och berör varje arbetare som vill ha en stark fackförening. Er organisation har länge varit ett inspirerande exempel på betydelsen av medlemsdemokrati och inflytande.
Vi är övertygade om att ni kommer att gå segrande ur konflikten.

Med kamratliga hälsningar,
Jens Halldin, ordförande Kommunistiska Partiet Göteborg

--

Fredag 20 maj antogs ett uttalande i samma anda från byggnadsarbetare som vi fått tillåtelse att publicera:

Stå på er kamrater!

Vi är byggnadsarbetare på Byggnads AB Tornstadens bygge vid Egnahemsvägen i Göteborg.

Tillsammans skickar vi nu en hälsning och uttalar vårt solidariska stöd med Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i konflikten med terminalbolaget APM. Bolagets försök att försämra era villkor och deras nonchalanta brist på respekt för tidigare ingångna avtal måste slås tillbaka. Ni står upp för grundläggande fackliga värden som medlemsinflytande och demokrati på ett sätt som inspirerar alla som inser att vi arbetare är svaga om vi inte är organiserade.

APM skall inte försöka styra Hamnfyrans arbetssätt, hur förhandlings-arbetet läggs upp, vilka eller hur många personer som utses till förhandlare. Bolaget skall absolut inte lägga sig i när, hur och om förhandlarna vill informera medlemmarna om förhandlingsläget.

Bygglaget på arbetsplatsen.

--

Och några dagar senare från arbetare vid järnvägen:

Vi i SEKO väg o ban sektion Göteborg och Södra Ãlvsborg vill med detta uttala vårt solidariska stöd till Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i konflikten med terminalbolaget APM.
Bolagets ensidiga försämringar av era villkor och deras vägran att respektera tidigare ingångna avtal måste tillbakavisas. Deras lögner i media om konfliktens orsaker är provocerande.
APM vill diktera Hamnfyrans arbetssätt, hur förhandlingsarbetet läggs upp, vilka och hur många personer som utses till förhandlare och stoppa förhandlarnas information till medlemmarna.
Konflikten är därför principiell och berör varje arbetare som vill ha en stark fackförening. Er organisation har länge varit ett inspirerande exempel på betydelsen av medlemsdemokrati och inflytande.
Vi är övertygade om att ni kommer att gå segrande ur denna strid.