Stort gensvar för kravet om ett Kulturhus med simhall i Kortedala

De boende i Kortedala i Göteborg kräver att stadsdelen får ett kulturhus med simhall. Med hjälp av en namninsamling vill de nu sätta press på kommunfullmäktige.

2015-11-12

Kravet om en simhall är ett gammalt krav från de boende i Kortedala. Redan 1987 överlämnade ”Kvinnor i Kortedala” över 3000 namnunderskrifter till sociala distriktsnämnden i Kortedala. Nämnden ställde sig bakom kravet på en simhall. Men av okänd anledning blev det ingen simhall då.
Stadsförnyelseprojektet ”Lokal utveckling i Kortedala” pågick under tre år. Projektet var finansierat av Göteborgs kommun och statens råd för byggforskning. Syftet var att formulera förslag till åtgärder som passade de specifika förutsättningar som fanns i Kortedala. Framförallt vände man sig till kvinnor som inte var engagerade i föreningslivet.
Det startades skrivarcirklar bland dessa kvinnor och då kom kravet om en simhall fram. Namninsamlingen hade rubriken ”Behovet av en simhall i vår stadsdel”.
Man tog upp det skriande behovet av en simhall och man ville ha kall- och varmvattenbassäng, sjukgymnastik, simskola, rum för kulturutövning, cafeteria mm.
Kvinnorna bekymrade sig för barnens simkunskaper och beklagade deras långa resvägar till andra simhallar.
Kravet om ett kulturhus med simhall har nu åter ställts på dagordningen av de boende i Kortedala och grannstadsdelen Bergsjön. Idag är behovet av en simhall ännu större än under 1980-talet. Angered och Östra Göteborg har den högsta andelen elever som inte kan simma, 37 procent. Det är ett uselt betyg till den politiska majoriteten i staden och ett tecken på de ökade klasskillnaderna i Göteborg.
Pengar finns det gott om när privata entreprenörer som Prioritet Finans och Serneke AB kan bygga en stor arena i Kviberg för nästan en miljard kronor. En arena som ligger nära, men ändå är otillgänglig för många på grund av att allt är så dyrt. En timme i inomhusskidspåret kostar 200 kronor och hyra av utrustning lika mycket.
Nu har den röd-grön-rosa majoriteten lovat att alla skolbarn upp till sexton år ska ha tillgång till gratis simskola innan mandatperioden löper ut 2018.
I somras satsade den politiska majoriteten 10 miljoner kronor, varav 7,5 miljoner till den avgiftsfria simskolan och 3 miljoner på fri badentré för skolungdomar. Kommunens mål är enligt Daniel Bernmar (V) ”att alla elever skall ha möjlighet att lära sig att simma oavsett var i staden de växer upp eller vilka som är deras föräldrar” (GP 11 juli ). En god målsättning som det återstår att se om de styrande gör verklighet av.
Idrotts- och föreningsförvaltningen har samtidigt fått i uppgift av kommunen att utreda var nya simhallar ska byggas och vilka investeringsbehov som finns i de befintliga. Utredningen ska vara klar under andra delen av 2016.
I januari nästa år ska alla pensionärer få fri entré till kommunens simhallar, vilket ökar trycket på simhallarna ytterligare. Svenska livräddningssällskapet har redan påpekat bristen på bassängtider för skolbarnens simkurser.
Namninsamlingen för en simhall i Kortedala ligger därför väl i tiden. Gensvaret från de boende i Kortedala och Bergsjön är stort och 1400 personer har skrivit på. Nästan alla skriver på med glädje och understryker behovet av en simhall i stadsdelen. Insamlingen fortsätter november månad ut och överlämnas till kommunfullmäktige 3 december. Insamlingen avslutas med en kulturfest på Forum, Kortedala Torg, 2 december och stadsdelens politiker kommer att bjudas in för att ge sin syn på kravet om ett kulturhus med simhall.

Håkan Lundqvist
Owe Johansson

Här kan du skriva på namninsamlingen