Trygg arbetsplats för busschaufförerna - En självklarhet

Med anledning av att en busschaufför i Göteborg greps och förnedrades av biljettkontrollanter uttrycker Kommunistiska Partiet sitt fulla stöd till busschaufförernas kamp för värdighet och trygga jobb.

2015-06-01

Det är med ilska vi skriver detta. Alla kände nog en vrede när de såg bilderna på den nedbrottade och handfängslade busschauffören. En yrkesman som efter ett 11 timmars(!) långt arbetspass utsattes för en förnedring som är svår att föreställa sig.

Tack o lov är det en ovanlig händelse. Vi ställer oss dock frågande till hur det är ställt med tryggheten på arbetet? Busschaufförerna har länge kämpat mot dåliga arbetsförhållanden. Samma otrygghet lyser igenom på hela arbetsmarknaden. Bemanningsanställningar och timvikariat är andra former som visar att arbetarnas trygghet är bortprioriterat av arbetsgivarna.

Nu får bussbolaget Transdev och Västtrafik bekänna färg. Ska arbetarna tåla att utsättas för hot och förnedring? Framförallt när det kommer från Västtrafiks egna biljettkontrollanter. Föreställ er själva att en hög chef skulle utsättas för samma behandling. Omöjligt, för de som sitter i toppen ses alltid som ovärderliga, medan de som utför arbetet ses som en kostnad eller belastning. Känner du igen dig?

Kommunistiska partiet stödjer helhjärtat busschaufförernas ilska och kamp för ett värdigt arbetsliv. Sedan ställer vi oss frågan varför det överhuvudtaget behövs biljettkontrollanter? Skulle inte kollektivtrafiken kunna vara avgiftsfri?