Trängselskatten blir kvar - folkomröstningen ignoreras

I veckan meddelade den rödgrönrosa majoriteten i Göteborg att man i sitt budgetförslag behåller trängselskatten. Även de borgerliga partierna har tidigare aviserat samma uppfattning. Även om det slutgiltiga beslutet ännu inte är taget så har politikerna här gjort tydligt att den tidigare blocköverskridande överenskommelsen mellan staten och partierna i Göteborgs kommunfullmäktige väger tyngre än folkets åsikt.

2015-03-07

Att en tydlig majoritet på 57% sa nej till den klassorättvisa trängselskatten i folkomröstningen i september 2014 väljer politikerna alltså helt att bortse ifrån.
Många Göteborgare frågar sig nog idag om demokrati är något mer än ett vackert ord när beslutsfattarna ändå i slutänden väljer att göra som de själva vill.
Då nejet i folkomröstningen dessutom var starkast i arbetarområdena på Hisingen och nordöstra Göteborg är det nog också på sin plats att fundera lite över om företrädare för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som i sina valkampanjer ofta vänder sig till dessa människor, inte borde vara mer bekymrade över sin egen trovärdighet.
Kommunistiska Partiet å sin sida fortsätter envetet hävda att resultatet av folkomröstningen måste respekteras.
Trängselskatten är en klassmässigt orättvis skatt som innebär att de med mycket pengar kan rycka på axlarna och köra vidare medan arbetare och de som redan lever på marginalerna är de som måste trängas på redan överfulla spårvagnar.
Kräv att staten ska betala statlig infrastruktur och att vägar och kommunikation ska finansieras gemensamt av oss alla!

Läs mer om Kommunisternas uppfattning i artikeln Om Västsvenska paketet, Västlänken och trängselskatten.