Missa inte vårens kulturafton till Joe Hills minne!

Falskeligen anklagad för mord sköts Joe Hill till odödlighet i november 1915 och klassjustisen i USA sköt sig själv till evig skam.
Med anledning av detta genomför David Rovics och Kristian Svensson en gemensam turné under april 2015 till minne av den politiska arbetar- och protestsångens store pionjär. Den 22 april framför de sin konsert med Joe Hill-tema på Marx-Engels huset i Göteborg.

2015-03-30

Den 22 april har Kommunistiska Partiet i Göteborg glädjen att erbjuda en mycket speciell kulturafton. Det är för att hedra ”Mannen som aldrig dog”, Joel Emanuel Hägglund. Mer känd som fackföreningsorganisatören Joe Hill som med sången som vapen blev en nagel i ögat på kapitalisterna i USA.

I år är det hundra år sedan han arkebuserades efter en skandalös rättegång i Salt Lake City. Falskeligen anklagad för mord sköts Joe Hill till odödlighet i november 1915 och klassjustisen i USA sköt sig själv till evig skam.
Med anledning av detta genomför David Rovics och Kristian Svensson en gemensam turné under april 2015 till minne av den politiska arbetar- och protestsångens store pionjär. Den 22 april framför de sin konsert med Joe Hill-tema på Marx-Engels huset i Göteborg.

Joe Hill har genom åren inspirerat många artister. Kända, såsom Woody Guthrie, Pete Seeger, Joan Baez och Bob Dylan, men också tusentals andra som velat göra skillnad med sin konst. Så är det än idag och tillsammans representerar Kristian Svensson och David Rovics en svensk respektive amerikansk fortsättning på svensk-amerikanen Joe Hills verk.

David Rovics har ibland kallats för ”vår tids Joe Hill”. Han medverkar med sina sånger på demonstrationer och politiska möten. Regelbundet avverkar han turnéer i fyra olika världsdelar. Hans drygt 200 egna sånger ligger för gratis nedladdning och har laddats ner över 1 miljon gånger. I svenska sammanhang har han bl.a. medverkat på Ship to Gazas samlings–cd. Flera av hans egna cd-album finns för övrigt att köpa eller beställa från Bokhandeln Röda Stjärnan. Med honom får ni en fläkt av den stora världen och politiska rörelser som Occupy Wall Street.

Även Kristian Svensson lever på att med udd och humor spela sina politiskt satiriska sånger. Tillsammans med folk som Bruce Springsteen och Mikael Wiehe tillhör han de låtskrivare som medverkar med egna sånger i arbetarrörelsens ”psalmbok” Röda Sångboken som utkom 2014 (Leopard förlag). En av hans sånger som återfinns där är ”Möllevångssång” som också är titelspåret på hans kombinerade musik-cd och ljudbok. Aftonbladet har kallat honom ”Möllevångens egen skald” och tidningen HIFI och musik gav hans senaste album 5 av 5 i betyg
(nr 3: 2013). 2003 fick Kristian Svensson Kommunistiska Partiets kulturstipendium.

Mycket mer skulle kunna sägas. Men förhoppningsvis har ni redan förstått att detta är ett tillfälle ni inte skall missa. Den sköna mixen av David och Kristians musikaliska och poetiska glöd tillsammans med Joe Hills odödliga bidrag till arbetarkampen kan inte bli annat än grymt. Biljetterna kostar 140 kr och kan köpas eller beställas på bokhandeln Röda Stjärnan i Göteborg.
Välkomna onsdagen den 22 april kl. 19.00. Baren öppnar kl. 18 med enklare förtäring.