5000 tågade för kvinnors rätt i Göteborg

Demonstrationståget ringlade till synes utan slut nerför Avenyn på väg till mötesplatsen vid Gustav Adolfs Torg. Kvinnor, män och barn i alla åldrar skanderade den välkända parollen ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!”

2015-03-09

Demonstrationståget ringlade till synes utan slut nerför Avenyn på väg till mötesplatsen vid Gustav Adolfs Torg. Kvinnor, män och barn i alla åldrar skanderade den välkända parollen ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!”. På torget värmdes de av slagverksorkestern Kiriakas rytmiska trummande allteftersom demonstranterna fyllde platsen. Göteborgs feministiska kör inledde med politisk sång med frågor om vad kön och makt är. Bland talarna märktes Ana Rubin från vänsterpartiet som inte var Charlie utan Camilla, Fatima, Milka och många andra kvinnor, som sliter med att få arbete och föräldraskap att gå ihop på en osäker arbetsmarknad med låga kvinnolöner. Hon uppmanade oss att sparka uppåt och försäkrade att kamp lönar sig. Elena Orrlöv från Revolutionär kommunistisk ungdom uppmanade oss att kämpa för kvinnors rätt tillsammans och att hålla fast vid solidariteten inte bara 8:e mars utan även resten av året. Efter diktläsning och appeller läste Evy Hagman från 8:e marskommittén upp ett uttalande till regeringen med kravet att avsluta vapenavtalet med Saudiarabien och uppmaningen att göra om krigsproduktion till fredlig produktion, vilket mötesdeltagarna gav ett rungande bifall till. Moa Jonsson Länne i bandet Bellaroush avrundade med låten Hands off! från deras nya skiva.