Vd:ar, Media Markt och fyllor i Cannes

På frågan om vad det var för mening med den öppna baren, mer än att dricka alkohol, svarade vd:n för Göteborgs Business region, Patrik Andersson, att det skapade etableringar av företag i Göteborg.
Följdfrågan blev om han kunde ge några exempel på detta. Det kunde han. Patrik Andersson nämnde ett företag och det var Media Markt.
Således samma företag som nu gjort sig kända för att vilja säga upp 1100 av sammanlagt 1400 butiksanställda i Sverige. Detta för att sedan i ett andra steg erbjuda dem att återfå anställningar på samma företag men på deltid kvällar och helger.

2015-02-26

Den minnesgode kommer säkert ihåg att ett 40-tal av Göteborgs politiker och tjänstemän åkte till franska Rivieran och Cannes förra året. Detta för att delta i en stor lyxig fastighetsmässa. Göteborgs kommun deltog genom att hålla en öppen bar under några timmar till en kostnad av en halv miljon kronor. Saken uppmärksammades i det undersökande tv-programmet Uppdrag Granskning.
Uppdrag Granskning gjorde sak av att höga tjänstemän, Bostadsbolagets dåvarande vd Bertil Ringnäs, hade köpt underkläder på skattebetalarnas bekostnad, allt attesterat av dåvarande kommunalrådet, ordförande i Bostadsbolaget och nuvarande infrastrukturminister Anna Johansson.
Det var bra gjort. Det är välgörande när korrupta politiker och tjänstemän blir avslöjade.

I tv-programmet fick de stå till svars. På frågan om vad det var för mening med den öppna baren, mer än att dricka alkohol, svarade vd:n för Göteborgs Business region, Patrik Andersson, att det skapade etableringar av företag i Göteborg.
Följdfrågan blev om han kunde ge några exempel på detta. Det kunde han. Patrik Andersson nämnde ett företag och det var Media Markt.
Således samma företag som nu gjort sig kända för att vilja säga upp 1100 av sammanlagt 1400 butiksanställda i Sverige. Detta för att sedan i ett andra steg erbjuda dem att återfå anställningar på samma företag men på deltid kvällar och helger.
För Sveriges arbetarkollektiv och för Göteborgs skattebetalare blev således varken Cannesresan förra året eller etableringen av Media Markt någon framgång. Det blev i stället ett angrepp.
Inte så att man egentligen blir förvånad. Men man reagerar och funderar. Denna reaktion och fundering ger att både den tyska mediejätten Media Markt och Göteborgs politiker och tjänstemännen skall få stå till svars för sitt agerande.
Deras angrepp mot oss skall vi vända i ett angrepp mot dem.

Janne Strömqvist