Bokprat i Röda Stjärnan - en succé

I den grupp som är med och ansvarar för Röda Stjärnan i Göteborg föddes förra hösten en idé om att ha bokprat i bokhandeln med syftet att visa upp en levande bokhandel och att öka läsintresset.

2014-10-15

Tisdagen den 25 mars var det dags för premiären då Annica Albertsson och Eva Rudström talande på temat "Långt innan Wallraff. Om Ester Blenda Nordström och andra kvinnliga arbetarförfattare". Föredragen lovordades och uppmuntrade till frågor och kommentarer.

En härlig start på vårt Bokprats-projekt och vi fick många positiva kommentarer: -Vilket bra initiativ!

I april bjöd vi in till ett andra Bokprat då plåtslagaren Kjell Johansson engagerat och med humor för ett tjugotal åhörare berättade om ”Skräckens mästare från Mary Shelley via Edgar Allan Poe till Orson Wells” . Även detta föredrag fick ett positivt gensvar.

Nästa tema blev Mod och civilkurage då Anna Artén pratade om Göran Buréns bok Mordet på Folke Bernadotte och Mats Fors bok "Harald Edelstam – en berättelse om mod, humanitet och passion". Sri Nimpuno valde att prata om Susan Nathans bok Ett annat Israel och Jag låter mig inte skrämmas av den modiga mexikanskan Lydia Cacho som med risk för sitt liv tagit strid mot en grupp penningstarka pedofilers utnyttjande av minderåriga.

Över 30 personer fyllde nu bokhandeln. Åhörarna var överväldigande positiva och hoppades att vi skulle fortsätta under hösten, vilket vi också har gjort.

Starten i september var en höjdare. På eftermiddagen kom Sven Wollter och signerade sin bok "Pojken med pilbågen". De böcker vi hade signerades och såldes slut på en halvtimma.

Kvällens bokpratsgäst var Lasse Diding, en av grundarna till Jan Myrdalssällskapet och hotellägare från Varberg med ett bokintresse utöver det vanliga. Humoristiskt, självironiskt och seriöst berättade han om ”Mitt liv med böcker: Om läsning, bibliotek, boksamlande samt avgörande böcker och författare i mitt liv".
Tiden flög i väg som den alltid gör när en engagerad och intensiv person har ordet.

Vi planerar två bokprat till den här hösten. Jenny Tedjeza, författare och kulturredaktör på Proletären kommer den 21 oktober att prata om "Kvinnor som skriver om klass". Anders Carlsson, förde detta ordförande i Kommunistiska Partiet pratar om Kapitalet den 18 november.

Till våren talar ekonomen Bertil Kilner som pratar om Steinbeck och journalisten Sanna Kilner vill senare berätta om Saramago. Till detta finns planer på kväll med Politisk poesi.

Anna Artén