Vänstersväng

Idag bjuds vi i Majorna på en vänstersväng av Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt i spetsen.
Äntligen, det behövs vänstersvängar i politiken. Inte minst i Göteborg. För trots att vi de fyra senaste åren har haft Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna i majoritet i kommunen så har svängarna mest bestått av en nyliberal högerpolitik. Som de röd-gröna har böjt sig för

2014-08-23

Inte en enda gång har Vänsterpartiet protesterat mot budgetreglerna. Inte ens när Göteborg, trots ett överskott på dryga 900 miljoner kronor, beslutade att spara in på skolorna protesterade Vänsterpartiet.

När fd rektorn på Karl Johansskolan i Majorna gick ut och sa upp sig med motiveringen "När jag tvingas att göra de nedskärningar som jag är beordrad att göra kan jag inte längre försvara det för mig själv och det jag tror på. Värdegrunden varpå allt vilar och som är drivkraften i mitt pedagogiska arbete blir mer och mer betydelselös och jag känner mig vingklippt i min yrkesutövning"
Inte ens då försökte Vänsterpartiet samla människor till protest mot den förda skolpolitiken.

I Göteborg saknas det både bostäder och infrastruktur precis som det går att läsa i Vänsterpartiets kommunalpolitiska program. Kollektivtrafiken behöver byggas ut. Både för oss som bor är och för att minska biltrafiken. Men istället för att satsa på det har Vänsterpartiet i Göteborg valt att stödja Västsvenska paketet där den omstridda Västlänken utgör huvuddelen.

Vänsterpartiet försöker få västlänkens finansiering - trängselskatterna - att låta som en åtgärd för att minska biltrafiken i Göteborg. Det är det inte. Trängselskatterna är en lokal punktskatt för att regeringen Reinfeldt kräver lokal medfinansiering av statliga utgifter.

Trängselskattens syfte är inte och har aldrig varit att minska biltrafiken. Om biltrafiken minskar har det till och med funnits förslag på att höja trängselskatten just för att få ihop pengar till Västsvenska paket. Det är en orättvis beskattning av göteborgare som Vänsterpartiet helt och fullt står bakom.

Samtidigt som regeringen under åtta år har sänkt skatterna för höginkomsttagare gång på gång reagerar inte Vänsterpartiet på att staten nu kräver att Göteborg är med och betalar för utbyggnad av statlig infrastruktur.
I Göteborg behöver man satsa både på infrastruktur och miljö, ett sätt hade varit att bygga ut och införa nolltaxa i kollektivtrafiken.
Men istället för att fokusera på det väljer Vänsterpartiet att gå med på regeringen skattesänkarpolitik. Istället borde man att vägra att gå med på Alliansens nyliberala politik som tydligt manifesteras genom trängselskatterna.

Vänsterpartiet är inte till salu säger valmaterialet. Kommunistiska Partiet tycker att Göteborg behöver en vänsteropposition som i den politiska praktiken inte är till salu. Till skillnad från Jonas Sjöstedt tycker vi inte att det är käckt med att vara "jättebra på att kompromissa", Göteborgsandan har vi sett nog av i stan. Det som vi vill ha är politik som står emot den nyliberala politiken. En opposition som är anti-kapitalistisk.

Erik Pettersson
elektiriker och kandidat för Kommunistiska Partiet i kommunvalet i Göteborg

Ingrid Frejd
ombudsman och kandidat för Kommunistiska Partiet i kommunvalet i Göteborg