Svar till Magnus Norell artiklar i GP

I fredags och lördags publicerade GP (Göteborgs största tidning) debattartiklar av Magnus Norell. Han försöker rakt igenom skylla Israels attacker på Hamas. Repliken från Ulf Nilsson, Kommunistiska Partiet, valde GP att refusera. Eftersom vi inte tycker Magnus Norells teser ska stå oemotsagda publicerar vi här Ulf Nilssons replik

2014-07-31

Israels attacker på Gaza är ett pågående krigsbrott. Våldet är uppenbart riktat mot civilbefolkningen med syftet att skada och döda så många som möjligt.
Trots detta pågår en sorts kampanj i media och bland politisk elit för att mildra kritiken mot Israel.
"Israel har rätt att försvara sig", påstås det. I själva verket har Israel samma rätt att "försvara sig" som Hitlers styrkor hade mot den judiska motståndsrörelsen uppror i Warszawa 1943. Förtryckarens, ockupantmaktens, den starkes rätt!

I fredagens och lördagens GP skyller debattören Magnus Norell den dystra prognosen till fred på Hamas strategi. Enligt samma logik som när våldtäkten skylls på offret påstår han också att den nuvarande ” konflikten initierats av Hamas”.
Det han undviker i sitt resonemang är att Israels regeringar aldrig någonsin önskat någon tvåstatslösning. Inte ens ett kraftigt decimerat och uppsplittrat Palestina. Sedan 1948 har Israel bedrivit en etnisk rensning, ett folkmord på palestinier. Genom militärt våld, fördrivning och svält har man lagt under sig mer och mer av palestiniernas land. De olagliga bosättningarna på palestinsk mark blir fler och dessutom har en aparheidmur byggts på palestinsk område. Konflikten är inte mellan två likvärdiga parter utan den mellan ockupanten och det ockuperade folket.

Israels lagar är kolonialstatens rasistiska lagar. En misstänkt palestinier får t.ex. sin och hela familjens bostad förstörd. Kollektiva bestraffningar mot palestinierna är regel. I dagens värld har Israel iklätt sig samma roll som en gång Rhodesia och Sydafrika hade.
EUs och USAs terrorstämpel på Hamas brukar framhållas i debatten. Men vad skall man kalla Israels utstuderade våld mot Gazas befolkning för om inte för terror?

Ulf Nilsson,
plåtslagare och medlem i Kommunistiska Partiet.

Magnus Norells debattartikel 25 juli

Magnus Norells debattartikel 26 juli