Säg nej till EU - bojkotta valet!

Nu bedriver partierna som ställer upp i val till EU-parlamentet kampanj för att få folk att rösta. Alla föregivna demokrater påstår att EU-valet 25 maj är otroligt viktig; att vi alla måste utnyttja vår möjlighet att påverka Europas framtid, om inte för egen del så våra barns skull.

2014-05-16

Under maj månad kommer vi att översköljas av röstuppmaningar från beskäftiga journalister i alla media och alla etablissemangets partier – från Sverigedemokraterna till Vänsterpartiet – kommer att upplysa oss om hur viktig vår röst är. För det värvet har de statsfinansierade partierna fått 44 miljoner kronor i extra partistöd från regeringen och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Positivet kommer att låta som i alla tidigare EU-val: Det viktiga är att du röstar, inte hur du röstar; det viktiga är själva rösten, inte vem den läggs på.
För att ingå i en påstådd demokratisk valkamp är det en absurd ramsa, men det är ramsan som är sann och valkampen som är falsk. Det spelar faktiskt ingen roll hur du röstar. Detta val handlar överhuvudtaget inte om demokrati, utan om lojalitet. Vi skall rösta i EU-valet för att förklara att vi accepterar och respekterar en EU-makt som är allt annat än demokratisk.

Detta skall sägas för det första: EU är inte och kommer aldrig att bli någon demokrati. Det så kallade EU-parlamentet är inget parlament i vedertagen bemärkelse, är ingen lagstiftande församling, utan ett tandlöst organ för medbestämmande.

De förnumstiga invänder att EU-parlamentet minsann fått lite mer att medbestämma om, vilket är sant. Men det förändrar inte maktbalansen inom EU. I EU är det Ministerrådet, EU-kommissionen och EU-domstolen som sitter på makten – och bakom dessa icke folkvalda institutioner regerar de europeiska storföretagen och deras lobbyister.

EU-parlamentet är ett låtsasparlament, upprättat för att ge sken av ett folkligt inflytande som är så minimalt att det i praktiken inte finns. Det är skenet som är poängen. Valen till EU-parlamentet skall ge EU demokratisk legitimitet; genom att rösta i bluffvalet skall vi skriva under på att EU-politiken är demokratiskt förankrad.

Det är därför själva rösten är viktig, inte vem den läggs på. Det är genom att rösta vi skriver under på att den byråkratiska maktkolossen EU är en demokrati; att kapitalets EU är en demokrati.

Men om nu EU-parlamentet får vara med och bestämma, så går det väl ändå att påverka genom att rösta, om än bara lite? Ja, det är i så fall försvinnande lite. Betänk att Sverige tillsätter 20 av 751 ledamöter i EU-parlamentet. Det ger 2,66 procent av inflytandet i ett parlament som inte är ett parlament; av ett inflytande som är så minimalt att det mest är till på låtsas.

Detta är den brutala sanningen. Du kan inte påverka EU-politiken genom att rösta i EU-valet, det enda du gör genom att rösta är att ge den grundlagsfästa högerpolitiken demokratisk legitimitet. Då påverkar du mycket mer genom att inte rösta. Genom att bojkotta valet förklarar du dig illojal mot EU och EU-politiken.

Det låga deltagandet i valen till EU-parlamentet är ett av EU-maktens största bekymmer, då den folkliga illojaliteten i medlemsländerna hindrar, eller i vart fall försvårar, maktens ambition att gå vidare i bygget av en europeisk superstat. För EU-motståndare är det optimala valresultatet att valdeltagandet sjunker i valet 25 maj.

Visst, säger någon, jag håller med. Men jag tänker ändå rösta. För att inte Sverigedemokraterna skall komma in. Det är en vällovlig tanke. Men vi tror att den leder fel. Dels för att det faktiskt inte spelar någon roll om SD tar säte i EU-parlamentet, då EU redan bygger de murar som SD vill ha.

Men framförallt för att ett lågt valdeltagande är det allra största hotet mot en valframgång för SD, något som Jimmie Åkesson medgav när SD i helgen höll valupptakt inför EU-valet. Ju fler som deltar i en aktiv bojkottkampanj, desto mindre chans har SD att nå framgång i EU-valet.

Att inte rösta är solidaritet över gränserna; är solidaritet med det grekiska folket, som EU:s nyliberala tvångsförvaltning drivit ner i social misär; är solidaritet med alla de som kämpar mot den EU-dirigerade nedmonteringen av välfärden; är solidaritet med de 26 miljoner människor som EU-politiken dömer till arbetslöshet.

Genom att inte rösta sänder du det budskap som EU-makten fruktar mest av alla: Jag vill inte veta av EU, jag vill ut ur EU. Därför vägrar jag delta i ert förljugna val.
Så ta en skön sovmorgon sista söndagen i maj, åk till landet, njut av solen, gör vad som helst. Men rösta inte. Satsa på att vi som bojkottar EU-valet åter skall vara i majoritet.