Demonstration mot fascism och nazism

2014-03-16

I dag söndag 16 mars arrangerades en stor demonstration i Göteborg mot nazism och fascism, mot bakgrund av mordförsöket i Malmö den 8 mars. Ett par tusen personer slöt upp vid Järntorget och tågade till Masthuggstorget för att där lyssna på tal och musik.

Kommunistiska Partiet deltog och höll följande tal:

Kamrater, vänner, antifascister!
Åtminstone en av de nazister som gripits för mordförsöket i Malmö var nyligen hemkommen från Ukraina. I Ukraina har nazistiska Svenskarnas parti ett systerparti vid namn Svoboda.
Efter statskuppen den 22 februari sitter Svoboda i Ukrainas regering. Samtidigt härjar fascistiska gäng och miliser på gatorna i Kiev och västra Ukraina och bedriver en våldsam jakt på vänstersinnade.
Sveriges utrikesminister Carl Bildt var en ivrig påhejare av statskuppen och han avfärdar alla uppgifter om Svobodas fascistiska ideologi som rysk propaganda.
EU och USA tvekade heller inte en sekund med att erkänna den ukrainska kuppregeringen och man utlovar den också omfattande ekonomisk hjälp.
Det som händer i Ukraina är viktigt att känna till och förstå. Det visar oss att fascisterna har mäktiga vänner i den parlamentariska högern och i storkapitalets institutioner.
Svenskarnas parti och de fega våldsverkarna i Malmö må vara relativt marginaliserade i Sverige idag, men de kan precis som sina vapenbröder i Ukraina snabbt få ett ökat inflytande.
Därför måste vi antifascister också bli mäktiga. Vi måste organisera oss och samarbeta så mycket det bara går för att få så många som möjligt att tydligt säga ifrån och visa att fascismen, den har ingen plats vare sig i Sverige, i Ukraina eller någon annanstans i världen!

("Död åt de fascistiska odjuren!" står det förresten på affischen här brevid som användes under andra världskriget i Sovjetunionen.)