Nytt missnöjesparti i Göteborg

I förra veckan bildades nya partiet ”Öppna Göteborg”. Partiet som ställer upp i kommunvalet i höst säger sig vilja bli ett enfrågeparti för de som oavsett politisk kulör vill ”bli av med Göteborgsandans korrupta avarter.”

2014-01-22

Idén väcktes efter den senaste korruptionsskandalen i Göteborg. Då avslöjades att politiker och höga tjänstemän förlustat sig på skattebetalarnas bekostnad i samband med en bostadsmässa i Cannes.
I en debattartikel om detta ämne skriven av Dennis Töllborg, professor vid Handelshögskolan i Göteborg, uppmanades göteborgarna att stödja bildandet av ett nytt parti.

Två månader senare är bildandet alltså ett faktum. Partiet heter Öppna Göteborg och har som målsättning att komma in i kommunfullmäktige för att driva denna enda fråga om mygel och maktmissbruk.
Bland de mer namnkunniga representanterna märks förutom Töllborg själv kampanjgeneralen Holger Wassgren, före detta Miljöpartist, och Karin Törnqvist, konsulten som blev av med jobbet när hon avslöjade mygel vid kommunala Göteborg Energi.
Partiets första möte var välbesökt och samlade över 350 personer. Det vittnar både om en moralisk ilska och nyfikenhet. Huruvida det också innebär fortsatt engagemang återstår att se.
Öppna Göteborg har fått stor och välvillig uppmärksamhet av Göteborgs-Posten, som är de borgerliga partiernas främsta språkrör. I hopp om maktskifte i staden, försöker de utnyttja situationen och rikta missnöje mot den styrande rödgröna majoriteten i fullmäktige.

Det nya partiet säger sig vilja ”städa trappan uppifrån” och rensa upp bland oegentligheterna i styret av Göteborg. Men man kommer inte att ta politisk ställning i olika sakfrågor.
Denna självvalda politiska blindhet gör att projektet rent av kan bli kontraproduktivt eftersom det stryker antipolitiska stämningar medhårs.
Visst är det viktigt att avslöja mygel, maktmissbruk och korruption. Höga chefer i kommunala bolag som tror sig styra sina egna kungadömen för sin egen vinnings skull, skall självklart rensas bort. Det är vi kommunister de första att skriva under på.
Alla dessa viktiga beslut som fattas utan protokoll och bakom låsta dörrar måste upphöra och de politiker som deltar i myglet skall avslöjas och avsättas.
Det är viktigt hur och var besluten fattas. Men innehållet i politiken som förs måste också ifrågasättas. Det är nämligen det som är orsaken till oegentligheterna.

Göteborgsandan handlar om samförstånd mellan storfinans och de politisk ansvariga. Om korta beslutsvägar. I många år handlade det om Volvo, GP och kommunens starka män.
Företeelsen är gammal och inte specifikt göteborgsk. Varianter av den finns förmodligen i nästan alla svenska kommuner.
Det som gör att situationen förvärrats är den förhärskande politiken. Bolagiseringen och privatiseringen av kommunal verksamhet och egendom har skapat ännu fler tillfällen där folkvalda politiker tittar bort och höga chefer kan sko sig. Dessutom har löner och förmåner skenat iväg så att de ser sig själv som en elit i symbios med näringslivets representanter.
Politiken idag handlar om att skapa ett bra företagsklimat, aldrig och att skapa ett bra löntagarklimat. Bostadspolitiken strävar efter att locka köpstarka medborgare till staden, inte om att bygga bort bostadsbristen. Och så vidare.
Föreställ er ytterligare en utförsäljning av kommunalt ägda bostäder. Hittills har besluten om dessa tagits bakom ryggen på berörda hyresgäster och i bästa fall bara godkänts i efterhand av kommunfullmäktige. Om nu Öppna Göteborgs vision om transparens skulle uppnås; är då utgången av en sådan omröstning oviktig!?
Ulf Nilsson