Demonstration till minne av kristallnatten och mot rasismen idag

I Göteborg trotsade cirka 350 personer kyla och regn för att tåga från Götaplatsen mot
Gustaf Adolfs torg i en manifestation mot högerpolitik och rasism.

2013-11-11

I Göteborg trotsade cirka 350 personer kyla och regn för att tåga från Götaplatsen mot
Gustaf Adolfs torg i en manifestation mot högerpolitik och rasism.
Spartacuskören inledde mötet med Michael Wiehes passande sång ”Valet”.

Det var en enad vänster som slöt upp för att hedra offren från kristallnatten och för att visa sin avsky för rasismen.

Huvudtalare var Fanny Edström, från RKU, som betonade att dagen inte bara är en minnesdag för att sörja utan också en dag som manar till kollektiv kamp mot högerpolitiken som leder till rasism.
"Kristallnatten är en dag för att minnas alla dom som föll offer för den tyska nazismen. Men det är inte bara en minnesdag, eller dag för att sörja.
Det är också en dag för oss alla att belysa, bekämpa och mobilisera mot rasism och främlingsfientlighet som pågår idag. En dag för alla oss att påminnas om att en offensiv antirasistisk rörelse behövs."

Mötet avslutades med en gemensam resolution.
Resolutionen
Vi, antirasister i Göteborg, har samlats till minne av Kristallnatten och för att gemensamt protestera mot den växande rasismen.
Nyheten om att romer registrerats av skånepolisen har skapat en ilska och frustration i Sverige.
Efter avslöjandet om ett register över romer hos polisen i Lund har fler register avslöjats. Samtliga är upprättade av myndigheter. Detta visar att polisens register inte är några enskilda polisers verk utan att det är uttryck för en strukturell rasism och ansvaret sträcker sig långt in i den politiska makten.
En av dem som måste ställas till svars för hur romer behandlas är migrationsminister Tobias Billström. Han har upprepade gånger utmålar romer som oärliga lösdrivare, och på så sätt bidragit till ett samhällsklimat som gör polisens register möjligt. Den rasistiska registreringen av romer visar också att den växande rasismen mot romer, antiziganismen, inte bara är något som händer ute i Europa. Det händer också här i Sverige.
Registret är också ett bevis på hur illa ställt det är med rättssäkerheten i landet. Det är därför inte bara Tobias Billström, utan även Beatrice Ask men också alla deras kollegor, som bör stås till svars.
Högerns prat om lag och ordning och kriget mot terrorismen undergräver rättsstaten och skapar en polismakt som ställer sig ovanför demokratin.
Poliser, myndighetspersoner och makthavare som accepterar olaglig registrering, inte minst en som sker utifrån rasistiska motiv, måste ställas till svars och de ansvariga avskedas.
Vi vill tillsätta en oberoende granskningskommission, fri från både polisen och den politiska överheten.
Den strukturella rasismen kommer uppifrån, från de med politisk och ekonomisk makt, med avsikten är att splittra.
Rasismen hämtar sin näring ur arbetslöshet och social nedrustning, ur segregation och växande klyftor. Den går att stoppa;
Genom en bred, folklig opinion som sätter människovärde framför marknadsvärde.
Genom en politik som bygger på solidaritet och alla människors lika värde.
Demokratin måste ta kampen mot hotet från högern och den växande rasismen.