Inga fler kristallnätter - Enad kamp mot rasism

Den 9 november kommer det att vara flera manifestationer mot rasism i Göteborg. Kommunistiska Partiet och RKU är medarrangörer till en demonstration.

2013-10-30

Vi har fått en pratstund med Fanny Edstam, huvudtalare för demonstrationen "Inga fler kristallnätter-Enad kamp mot rasism"

I år är det 75 år sedan kristallnatten skedde, hur uppmärksammar RKU och kommunistiska Partiet det?
-Vi ingår i ett samarbetet med flera andra organisationer, säger Fanny
Till exempel vänsterpartiet och ung vänster som gemensamt arrangerar ett fackeltåg till minne av kristallnatten, men vi kopplar också samman det med vad som händer idag. Det är en viktig dag att minnas vad som händer när högerpolitiken, främlingsfientlighet och rasismen får spelrum. Det finns ett flertal exempel idag, Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och polisens registrering av romer är bara två.

Vad händer på demonstrationen, inga fler kristallnätter-enad kamp mot rasism?
- Det är samling 14.00 på Götaplatsen, sen går vi till Gustav Adolfs Torg. Där kommer mötet att avslutas med tal, själv kommer jag att fokusera på varför arbetarklassen tjänar på att inte låta sig splittras utan hålla ihop.
Det kommer också att hållas appeller från Afrosvenskarnas forum för rättvisa och Romska Rådet

Varför är det viktigt att vara emot rasism idag?
-Det är viktigt att vara emot alla typer av förtryck och diskriminering som hindrar arbetarklassen från att samarbete.
Dessa olika förtryck är destruktiva och farliga och de är viktiga att ta tag ifrån vänster. Vi måste peka ut högerpolitiken som grogrund för rasismen och bemöta rasistiska fördomar.
Vänsterns viktigaste vapen i denna fråga är vår politik och att tala om klasser.

Demonstrationen arrangeras utifrån denna plattform:
Inga fler kristallnätter!

För 75 år sedan ägde Kristallnatten rum – romer och judar skulle utrotas och arbetarrörelsen skulle krossas. Orsakerna bakom rasismens och fascismens frammarsch kan nu liksom då hittas i den ekonomiska och politiska situationen.

Kris för kapitalismen, 1930-talet och 2000-talet:

Att politiker och kapitalägare lastar över krisens kostnader och konsekvenser på arbetarklassen och den gemensamma välfärden gynnar extremhögern. När politiker genomför nedskärningar och bantade budgetar skyller rasisterna besparingar på invandrare och flyktingar.

Grekland ett varnande exempel:

Högerextrema rörelser växer inte fram ur ett vakuum. Då det politiska etablissemanget inte representerar något alternativ till krispolitiken ger utrymme till populister och rasister. Gyllene Gryning gick fram i valen 2012, sedan dess har våldet och politiska mord ökat i Grekland mot såväl flyktingar som arbetarrörelsen. Fascisterna har attackerat strejker, torgmarknader och möten. I september mördades socialisten och rapparen Pavos Fyssas.

Sverige är inte isolerat:

Resultaten av högerpolitiken syns i Sverigedemokraternas siffror i opinionsmätningar. Där Sverigedemokraterna går fram ökar våldet från nazistgrupper. Nazisterna marscherar på gatan och SD för deras talan i riksdagen. Kan riksdag och regering lägga 1 500 miljarder på att rädda bankerna från konkurs, finns det pengar till skola, till vård, till omsorg och till arbete och löneökningar. Då handlar om politiska prioriteringar. Europas demokrati kan inte tas för given. Rasistiska och främlingsfientliga partier nu går fram i högerpolitikens spår. I Norge sätter sig en ny höger i regering med Fremskrittspartiet. Registreringen av romer i Sverige handlar inte om några enskilda polisers verk, det är ett direkt resultat av ett rasistiskt system, i Sverige, men också i exempelvis Frankrike och Ungern.

Rasisterna går att stoppa:

Rasistiska och nazistiska grupper går att stoppa genom stora mobiliseringar. Detta är viktigt för att hindra dem från att etablera sig på en ny ort. Men dessa grupper hämtar sin näring i högerpolitikens nedskärningar, arbetslöshet, växande klyftor och segregering. För att stoppa rasism och fascism behövs en annan politik som utgår från befolkningens behov: arbete, bostad, trygghet och välfärd. Det finns tillräckligt med resurser och kunskap för att sätta människor och miljöns behov främst. En värld som bygger på solidaritet istället för vinstintresse. Men för att det ska vara möjligt så krävs det en annan politik. Ta pengarna där dom finns, låt kapitalisterna betala krisen!
Organisera dig!

Facebook-eventet hittar du här:
https://www.facebook.com/events/587331624662077/?fref=ts