Varsel i hamnen

2017-06-20

Idag tisdag 20 juni meddelade APM Terminals att man lägger ett varsel på 160 personer och aviserar en nedläggning av nattskiftet. Detta då godsvolymerna minskat. Bolaget skyller givetvis på hamnarbetarnas övertidsblockad men den nedåtgående trenden började redan när hamnen privatiserades och APMT tog över stuveriverksamheten. Bolagets vägran att komma överens med Hamnarbetareförbundet, och den uppbackning de fått av Svenskt Näringsliv för att driva konflikten till sin spets, har nu lett till konsekvensen att många i Göteborg förlorar jobben och gods istället kommer att transporteras med lastbil. Facit blir att privatiseringen av hamnen var en mycket dålig affär för kommunen, göteborgarna och miljön.
Kommunisterna är denna vecka ute på arbetsplatser och informerar om hamnarbetarnas kamp samtidigt som vi reser kravet på en återkommunalisering av hamnen. Ett medborgarförslag på detta tema fick snabbt rejält mer än de 200 röster som behövdes för att kommunen ska behandla det, men fler röster behövs för att ge det tyngd!

Mer om situationen i hamnen kommer i veckans nummer av Proletären!