V:s nya skrapning på ytan i Göteborg

2016-06-12

"Rödgrönrosa ledningen fortsätter insatser för att förbättra arbetsmiljön", utbrister Vänsterpartiets hemsida i Göteborg. Anledningen är ett nytt forskningsprojekt. Denna gången riktat mot hemtjänsten. Nyligen debatterades projektet med sextimmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i kommunen. Vänsterpartiets Daniel Bernmar underströk då för bekymrade borgare att den försökstudien bara skulle pågå året ut. Oavsett alla positiva effekter som kunnat utläsas under försöket skall det begravas utan åtgärder och allt återgå till det gamla.

Nu handlar det om att träning på arbetstid ska förbättra arbetsmiljön och minska sjukfrånvaron i hemtjänsten. Som ett forskningsprojekt med start i september ska 100 anställda få träna på arbetstid under ett år.
- Att arbeta i hemtjänsten kan vara ett både stressigt och tungt arbete, och enligt äldrekommunalrådet Daniel Bernmar (V) kan fysiskt träning på arbetstid vara en av nycklarna för att förbättra arbetsmiljön.
- Undersköterskor och vårdbiträden tillhör de grupper som har den tuffaste fysiska arbetsmiljön och högst sjukfrånvaro i staden. Vår förhoppning är att träning på arbetstid ska ge fysiska hälsoeffekter och därigenom minska sjukfrånvaron, säger han. Att träningen ska ske på arbetstid är nödvändigt anser Daniel Bernmar då hemtjänstpersonal utövar fysisk aktivitet i låg grad på fritiden.

Ett projekt i all välmening kan tyckas. Men något skaver. Varför ännu ett tidsbegränsat projekt för det första? Att träning och fysisk aktivitet är positivt är redan belagt genom hundratals forskningsprojekt. Det vore väl både enkelt och självklart att bara besluta och göra det möjligt för hemtjänstens personal att träna på betald arbetstid?

Men orsaken till stress och arbetsskador ligger inte i första hand på att inte personalen tränar. Snarare tvärtom. Underbemanning och snäva tidsramar skapar för stor arbetsbörda och press. Hjälpmedel används inte alltid eftersom det inte hinns med. Orken tryter efter långa arbetsdagar med många resor och det saknas tid för återhämtning. Träning är bra. Men dålig arbetsmiljö är dålig även om våra kroppar är bättre tränade. Det som krävs för bättre omsorg och friskare personal är allvarligt menade satsningar. Satsningar som ger oss fler händer, bättre organisation och större inflytande för personalen över verksamheten.

Förhoppningsvis kommer inte de anställda på kommunens äldreboende att nöja sig med att projektet med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön bara begravs i tysthet. Hemtjänstens anställda borde också resa detta krav. Det skulle innebära mer än bara ännu ett krafsande på ytan.

Ulf Nilsson