Geråshallen öppnade för hösten - men nedläggningshotet kvarstår

2017-08-28

Tjänstemännen i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd ville stänga Geråshallen i Bergsjön. Men efter att anställda och besökare protesterat är hallen ännu öppen.
Precis före semestern fick personalen besked av tjänstemännen att inte öppna hallen den 7 augusti och sälja träningskort för hösten. Förslaget är en del av besparingarna på 20 miljoner kronor inom Östra Göteborgs stadsdelsnämnd. Som anlednings angavs ökade kostnader i stadsdelen för barn, unga och missbrukare samt köpta boenden.

Anställda och besökare startade då en namninsamling med målet att rädda Geråshallen och under semestern samlades 650 namn in mot nedläggningen. I början av augusti fick personalen ändrade förhållningsregler. Hallen skulle öppnas den 7 augusti och träningskort för höstterminen säljas!

En av dem som kämpar för hallens fortsatta verksamhet är Stefan Karoly, Kortedala, som tränar på hallen sedan fyra år.
– Det var väldigt positivt att dom öppnade igen. Jag tror opinionen spelade en stor roll. SDN bör tänka mer långsiktigt och inse att fler aktiva äldre är en hälsomässig och ekonomisk vinst genom minskad belastning på sjukvården.
Tjänstemännen hoppades på att spara in 1,1 miljoner i lönekostnader genom att stänga hallen. Som jämförelse har stadsdelsdirektören i Östra Göteborg, Gitte Caous, en årslön på över 1,2 miljoner kronor. Göteborgs kommun gick med 938 miljoner kronor i vinst 2016.
Stefan Karoly menar att besparingsförslaget slår på de som redan ligger ner.
– Varför ska de spara på gamla och sjuka? En miljon i personalkostnad är ju som en droppe i havet!

Vera Forsman bor i Bergsjön och har tränat i hallen sedan 2014.
– Jag fick reda på semesterns första dag att hallen skulle stänga. Det var bra att beskedet kom ut snabbt och att protesterna kom igång.
Varje onsdag är hallen bokad för kvinnor och ett femtiotal brukar träna tillsammans.
– Många invandrarkvinnor kommer hit och integreras med oss andra.

Ruth Borkenhagen är sedan 17 år samordnare för verksamheten på Geråshallen och har arbetat i Bergsjön i 44 år, bland annat som fritidsledare.
Det märks att många kommer att sakna henne när hon går i pension om ett halvår. När någon stiger in i Geråshallen blir det ofta en kram och ett leende som hälsning.
• Vad säger du om beslutet att hallen öppnas igen?
– Vi i personalen fick besked tio dagar innan semestern att Geråshallen skulle stänga. Semestern blev förstörd för personal och besökare, berättar Ruth Borkenhagen som är imponerad av engagemanget för hallen.
– Jag hoppas att tjänstemännen och politikerna lyssnar på denna opinion. Geråshallen är så viktig för många och jag hoppas att den får fortsätta i den positiva anda som funnits under alla år. Jag går snart går i pension men tänker på alla som har byggt sin sociala gemenskap här genom åren. Hur skulle det gå för dem om hallen skulle stänga?

Att Geråshallen öppnade efter semestern är en delseger. Det visar att det lönar sig att protestera!
För att uppnå en hel seger måste Bergsjö- och Kortedalaborna kräva att SDN öster säger nej till stängning på mötet i slutet av september.

Håkan Lundqvist
artikeln först publicerad i Proletären nr 34