Krafttag mot kriminaliteten – Satsa på förorten med meningsfull fritid, utbildning, bostäder och jobb!

Uttalande från Kommunistiska Partiet Göteborgsavdelnings styrelse med anledning av skjutningen i Lövgärdet.

2017-05-12

Torsdag 11 maj mördades ännu en ung människa i Göteborgs förorter. Denna gången var det en lärare som sköts ihjäl inför ögonen på elever på skolan där han jobbade. Gängvåldet måste få ett slut, och kriminaliteten måste bekämpas så människor i förorterna inte behöver frukta för sina liv.

Det dödliga gängvåldet måste betraktas som en kris och krisåtgärder vidtas. Minns ni bankkrisen 2008? Då sprang politikerna benen av sig för att ordna fram räddningspaket på flera 100 miljarder åt bankerna. Men var är krispaketen åt ett blödande Sverige?

Situationen i Göteborgs fattiga arbetarförorter beror på politiskt svek. Frustrationen över arbetslöshet och fattigdom förstärks nu av gängkriminalitet och grovt våld. Många känner sig otrygga och tycker att polisen inte gör tillräckligt.Och polisen måste göra sitt jobb. Men framförallt måste kommunens politiker göra sitt.

Inte minst måste man göra något åt bostadssituationen i förorterna. I Lövgärdet ägs en stor del av hyreslägenheterna av privata roffare som bara har husen för att mjölka ut profit. Även dom allmännyttiga bostäderna behöver renoveras och detta måste ske utan att hyrorna höjs så att inte folk har råd att bo kvar. Idag byggs det också i praktiken bara dyrt och för den övre medelklassen.

Lyssna mer på folket och mindre på storföretagen. Göteborg behöver inte fler lyxsatsningar i city. För att bryta den onda trenden och skapa hopp och framtidstro behövs satsningar som majoriteten av göteborgarna har glädje av.

Kommunistiska Partiet Göteborg

För intervjuer eller mer information kontakta avdelningens ordförande Jens Halldin.
Mailto:jens@halldin.dk
Tel: 070-6742470

Läs mer i Proletären:
>> Dödsskjutning i Göteborgsförort – ”Ärligt talat så skiter de i oss här ute"
>> Den systematiska försummelsen av förorterna gör sig tydlig i Lövgärdet