Torgmöte 9 november

2016-11-09

Onsdag 9 november hölls ett torgmöte i Brunnsparken till minne av kristallnatten i Tyskland 1938.
Kristallnatten var kulmen på de våldsamma pogromer mot judar, Novemberpogromerna, som genomfördes i Tyskland mellan den 7 och 13 november 1938.

Vid torgmötet påpekades att dödandet av judar inte var ett första steg från nazisterna. Innan Kristallnatten hade nazisterna dödat och fängslat kommunister, socialdemokrater och fackföreningsfolk. Därefter var det judarnas tur.
Men om man stannar här och enbart betraktar detta som historiska händelser hamnar man fel. Samma mörka krafter som genomförde Kristallnatten finns och verkar i dag. Dessa krafter verkar över världen, Europa och i Sverige.

Sverige som land deltar också på olika sätt i krig som föder död och förstörelse och driver människor på flykt. När en del av dessa flyktingar kommer till Sverige eldar rasister och nazister upp flyktingförläggningar. Rasister och nazister attackerar i Sverige i dag människor som agerar mot rasism och nazism.
Ett antirasistiskt arbete i Sverige i dag har att agera emot och skapa opinion mot dessa mörka krafter. Detta aktualiserar årsdagen av Kristallnatten.

Mötet arrangerades av Kommunistiska Partiet Göteborg, Rättvisepartiet Socialisterna, RKU, Emmaus Björkå och Iranska flyktingars förening.