Debattsvar om välfärden refuserat av GP

2016-11-01

Göteborgs-Posten har sedan länge haft ett nästintill monopol på debatten i Göteborg. Den rollen använder man till att lyfta fram borgerlig ekonomisk politik medan kritik inte får komma till tals.
Svaret nedan till debattartikeln Vem tar notan för välfärdens ökade kostnader? refuserades av GP och publiceras därmed här istället.


Vem ska ta kostnaden för välfärdens ökande kostnader frågar sig Petter A Månsby i tisdagens GP. Enligt Petter är pengarna slut och det måste till obekväma beslut för att rätta munnen efter matsäcken. Problemet är bara att detta bara är borgerligt hittepå.
Att det skulle vara brist på pengar i Sverige är helt enkelt inte sant. Bara de svenska storbankerna gick med 80 miljarder i vinst under förra året. Den samlade rikedomen i Sverige har fördubblats de senaste 20 åren. När Ericsson sprakade sin vd i somras hade han på 6 år fått lön, ersättningar och förmåner på över 250 miljoner kronor.
Det finns mer pengar i Sverige än någonsin. Felet är i vilka fickor, eller för att använda Petters ord i vilka matsäckar, pengarna finns. Den offentliga sektorns del av BNP, alltså den del av alla rikedomar som finns i Sverige som vi använder till vårt gemensamma, till exempel skola och vård, har minskat de senaste 20 åren. Lönernas andel av produktionen har minskat under flera decennier medan vinsternas andel har ökat.
OECD kunde för några år sedan visa att skillnaden mellan rika och fattiga i Sverige har ökat mest av alla västländer. De rikare blir allt rikare på grund av att vi låter dom sno åt sig en allt större del av matsäcken. Och visst, om vi accepterar att det är så det ska vara, ja då tar ju pengarna som vi ska ha till vårt gemensamma bästa slut.
Vi accepterar inte detta. Sverige är rikare än någonsin och det finns ingen anledning att kommuner och landsting inte ska ha råd med en bra välfärd till de människor som lever i Sverige.
Men det kräver en helt annan politik. En politik som tar pengar där de finns, en politik som slutar slösa bort skattepengar på vinster till riskkapitalbolag, en politik som helt enkelt sätter folkets väl framför storfinansens.

Jens Halldin, ordförande Kommunistiska Partiet Göteborg