En refug för 30 miljoner som sprutar vatten?

2016-05-28

Ibland blir jag fortfarande förvånad. Bilden nedan är på en nyligen invigd skapelse i Göteborg.
Strax nedanför Götaplatsen har denna märkliga konstruktion placerats mitt i körbanan till en kostnad av 30 miljoner kronor. I en stad där pengar oftast beskrivs som en bristvara!

Förra våren fick "Trygg och vacker stad", en av dessa privat/kommunala aktörer som det finns så märkligt många av i Göteborg, för sig att upprustningen av Avenyn skulle påbörjas. Sagt och gjort. Konsulter upphandlades och planer drogs upp. Här skulle bli en "raingarden". En vildvuxen installation med en nedsänkt vegetation där regn och smältvatten skulle samlas och samsas till toner från fågelsång ur högtalarmaster. Beslut om verkställande fattades och trafikkontoret skred till verket. Då visade det sig att planerna inte var genomförbara. En "raingarden" krävde mycket vatten. Mer än vad som kunde utvinnas på Götaplatsen och regn och smältvatten kunde knappast räcka till mer än några guppande växter i ena hörnet av installationen. Ändå restes ett rejält plank runt brottsplatsen. Ännu fanns inga färdiga skisser på vad som skulle byggas. Men de nyss färdigställda busshållplatserna flyttades och marken grävdes upp. Samtidigt som ett djupt och stort hål grävdes slog konsulter, arkitekter och konstnärer ihop sina förvirrade huvuden för att komma överens om hur staden skulle förskönas. En "raingarden" blev en skulptur som förkastades. Den ersattes av vad en arkitekt kallade för "ett mausoleum över en mongolisk krigarhövding" som såklart också förkastades.

Slutligen fastnade man för en vattenspegel som skulle reflektera stadens ljus. Det färdiga resultatet är: Ja vem vet? En blötlagd trottoar? En refug som sprutar vatten i olika färger? Omöjligt att säga. Men onödigt slöseri av skattemedel är det. Liksom en sedelärande historia om hur det kan gå när stadsplaner och gestaltning av stadens rum helt överlämnas till nyliberala projektmakare. Istället för satsningar som gör staden bättre för folkflertalet tycks den politiska ledningen föredra spektakulärt trams. Men 30 miljoner är mycket pengar som gjort större nytta inom eftersatta områden som äldrevård, till fritidsgårdar åt ungdomen eller föreningsstöd.

Ulf Nilsson, plåtslagare och medlem i Kommunistiska Partiet