Lyfter Göteborg med GP?

Om vi ska kunna lyfta Göteborg så räcker det inte med att slänga all skuld på de rödgröna. De stora klasskillnaderna i kommunen har inget parti gjort något åt.

2015-02-11

”Var med och lyft Göteborg” är rubriken på Cecilia Krönleins inlaga i GP den 20 januari som syftar till att göteborgarna skall höra av sig till tidningen för att göra Göteborg till en bättre stad.
I GP den 20 januari låter man kända göteborgare berätta om sina idéer för en bättre stad. En av få som för fram en vettig synpunkt är författaren Viveka Lärn som anser att Casinot ska läggas ner och att Ungdomens hus ska vara där istället. Ja tom Glenn Hysén har en åsikt som tål att höras när han tycker att fler fritidsgårdar bör komma igång i staden.

GP uppmanar till att komma med både små och stora förslag som kan förbättra Göteborg.
Krönlein skriver att ”konsekvenserna av den klyfta som har skapats mellan politiker och göteborgare kan vi ännu inte överblicka”.

Läs gärna ovanstående citat en gång till. Att som Krönlein hävda att vi ännu inte kan överblicka konsekvenserna av klyftan som skapats mellan politiker och göteborgare är ju häpnadsväckande! Vad skulle mer behöva bevisas än de fakta vi har idag?

Förtroendet för Göteborgs politiker ligger lägst i hela Västra götalandsregionen och naturligtvis beror det på alla mutskandaler och den sk göteborgsandan som präglat Göteborg under många år.

Annelie Hulthéns förringande av resultatet i folkomröstningen anser statsvetaren Sören Holmberg vara en orsak till att Hulthén sjunker som en sten i brist på förtroende. Nejsägarna i folkomröstningen var 175000 göteborgare. Dessa kallade Hulthén för en grupp som är mot trängselskatten!

Utgångspunkten i satsningen Lyft Göteborg blir fel från början. Delvis för att man börjar med att vända sig till kändisar i Göteborg. Jag har inget emot kändisar i sig. Men varför vänder sig inte GP till människorna i förorterna som Bergsjön, Tynnered osv? Till vanligt folk överhuvudtaget?
De som bor där har ju fått försämrade levnadsförhållanden och klasskillnaderna har ökat enormt de senaste 20 åren.
En man i Bergsjön har ungefär 9 års kortare livstid än en man i Långedrag. För kvinnor i samma områden är siffran ca 7 år. 1992 skilde det ca 120000 kr i medelinkomst mellan Bergsjön och Älvsborg. 2008 hade skillnaden ökat till ca 270000 kr!

Enligt Hyresgästföreningen saknas det ca 23800 bostäder åt de ca 36000 unga vuxna i Göteborg. 21000 av dom bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Kommunen byggde 2039 nya lägenheter under 2013 och av dem var 1402 bostadsrätter.
Kommunen kommer inte ens upp till sina egna planer på 2500 lägenheter om året. Ändå är det målet på tok för lågt.
Arbetslösheten låg på ca 9 procent i stan och bland ungdomar låg siffran på ca 14 procent eller drygt 4000 i januari 2014. Många ungdomar tvingas in i meningslösa åtgärder som FAS 3 osv.

Vilka partier har gjort något åt dessa ovanstående klassorättvisor i Göteborg under de senaste 20 åren?
I ledaren i GP den 21 januari har ledaren följande rubrik ”Befästa det som inte finns?”
Man anklagar med rätta den rödgröna majoriteten för att inte vara demokratisk nog och avslutar ledaren med: ”Det är sorgligt att skåda de rödgrönas agerande. Och det visar att Göteborg under nuvarande ledning på intet sätt gjort sig förtjänta av epitet som demokratihuvudstad. Tvärtom”

Har GP glömt den senaste folkomröstningen om trängselskatten? Där är det total enighet bland de rödgröna och de borgerliga partierna i fullmäktige om att inte följa majoritetens nej. När folkviljan ska följas så lägger dessa sk demokrater locket på. Så lättlurade är inte vi vanliga göteborgare!

När det gäller mutskandaler och hutlösa löner bla i överförmyndarnämnden så har det varit tyst från de rödgröna och de borgerliga i kommunen. Västlänken vill ingen av dem diskutera.
Arbetslösheten och bostadsbristen har ökat i vår stad de senaste 20 åren och ohälsan drabbar folk med sämst levnadsvillkor hårdast. Segregationen ökar också.

Om vi ska kunna lyfta Göteborg så räcker det inte med att slänga all skuld på de rödgröna. De stora klasskillnaderna i kommunen har inget parti gjort något åt. Frågan om demokrati sträcker sig långt vidare än att bara handla om vad de rödgröna gjort i kommunen. Så jag vill rekommendera GP att åka ut till Gårdsten, Kortedala, Tynnered, Hjällbo osv. Det räcker inte med att stå i Nordstan under några timmar för att få fram folkviljan i GP.
Jag kan slå vad med er om att de stora frågorna folk kommer att ta upp är bristen på jobb, bostäder och den ökade segregationen. Då tror jag i motsats till Cecilia Krönlein att vi kan överblicka konsekvenserna av klyftan som skapats mellan politiker och göteborgare.

Håkan Lundqvist, pensionär, tidigare elektriker och yrkeslärare